Onbedoeld zwanger, wat nu?

Wanneer u onbedoeld zwanger bent, moet u in korte tijd ingrijpende beslissingen nemen. Samen met uw (ex-)partner, alleen of met andere mensen die belangrijk voor u zijn. Een keuze maken kan moeilijk zijn. Wat zijn uw omstandigheden, wat is belangrijk en wat past bij u?

Er zijn verschillende keuzemogelijkheden bij onbedoelde zwangerschap:

* Zwangerschap uitdragen en het kind zelf opvoeden.
* Kiezen voor een abortus.
* Afstand doen ter adoptie.
* Plaatsing in een pleeggezin.
Het is belangrijk om hierin een weloverwogen besluit te nemen.
Uit onderzoek is gebleken dat dit van belang is voor het verwerkingsproces, ongeacht wat de keuze is.

Alles op een rij zetten

Wij helpen u en uw eventuele partner om alle mogelijkheden op een rijtje te zetten en te komen tot een voor u goede beslissing. Om tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen, gebruiken wij diverse methodieken, afhankelijk van de situatie en de persoon. Onze hulpverlening is neutraal.
Dat betekent dat we een open houding en geen vooringenomen standpunt hebben over het besluit dat u gaat nemen.

Tienerouderschap

websitefoto10

Als je op jonge leeftijd moeder wordt, heeft dit mooie kanten, maar er zijn ook momenten dat je wel wat hulp kan gebruiken. Je mist je vrijheid en onbezorgdheid van toen je nog geen moeder was. Wie past er op je kind als je wilt gaan stappen? Misschien vindt je moeder jou wel te onvolwassen om voor je eigen kind te zorgen en geeft ze je ongevraagd kritiek en goedbedoelde adviezen. Wat gebeurt er als je relatie met de vader van je kind over gaat?
Naast het zorgen voor je kind en er altijd voor hem/haar zijn, heb je ook je huishouden, school of werk en heb je geld nodig. Een heleboel verantwoordelijkheden waar je zorgen over kunt hebben.

Wij kunnen je hierbij ondersteunen en indien nodig verwijzen. Samen met jou kijken we naar je situatie. Heb je een geschikte woonplek voor jou en je kindje, heb je voldoende geld om van rond te komen, op welke toeslagen heb je recht en hoe vraag je dat eigenlijk allemaal aan? Allerlei ingewikkelde formulieren moet je invullen als je moeder wordt en je moet nadenken over juridische zaken als gezag, erkenning en de rol van de vader. We kijken en denken met je mee en ondersteunen waar nodig. Mocht je gaandeweg het moederschap tegen opvoedzaken aanlopen, dan kunnen we met jou samen een kort, praktisch opvoedprogramma uitvoeren. Triple-p gaat uit van positief opvoeden en helpt je om op een prettige manier een duidelijke opvoeder te kunnen zijn. In enkele gesprekken krijg je handvatten om grip op de opvoeding te krijgen.

In het geval van begeleiding aan tienermoeders, is er vaak een regeling met de gemeente mogelijk voor wat betreft de betaling van de begeleiding. Wij regelen dit voor je! Neem gerust even contact met ons op.

Voor meiden uit West Friesland bestaat de mogelijkheid om af te spreken in een praktijkruimte in Enkhuizen!

Hulp voor jeugd  tot 18 jaar uit Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo is gratis en wordt geheel vergoed door de gemeente!