Zwangerschapsverlies

Een miskraam, misschien meerdere achter elkaar of laat in de zwangerschap. U zag uit naar de geboorte en de babykamer was (in gedachten) al ingericht. Het verlies van een baby voor, tijdens of na de bevalling is zeer ingrijpend. Hoe gaat u om met deze machteloosheid? Hoe ziet uw toekomst er nu uit? En hoe is dit voor uw partner? Begrijpt uw omgeving het? Wat als u weer zwanger wilt worden?
Als u te maken hebt gehad met een (herhaalde) miskraam, een vroege doodgeboorte, een perinatale sterfte (sterfte voor, tijdens of na de bevalling) of een keuze hebt moeten maken voor het afbreken van de zwangerschap na prenatale diagnostiek dan is het belangrijk om dit op een goede manier emotioneel te verwerken en hier tijd en ruimte voor te nemen. Wij kunnen u begeleiden bij dit moeilijke proces.

Verlies van uw kind

Het overlijden van een kind is voor ouders een zeer ingrijpende gebeurtenis.  Het toekomstbeeld wordt ruw verstoord en het kan voelen alsof u als ouders een deel van uzelf bent kwijtgeraakt. Het leven van uw kind is gestopt, u kunt het niet meer zien opgroeien of zich verder zien ontwikkelen, en dat is heel pijnlijk. De twee ouders kunnen het gemis anders voelen, omdat elk mens verschillend is in beleven en verwerken van emoties. Soms kunnen de ouders na het overlijden van hun kind elkaar kwijtraken in het rouwproces. Na het verlies van een enig kind worden ouders vaak niet meer als vader of moeder gezien, soms wordt er zelfs niet meer over het kind gesproken. Dat is schrijnend, want je blijft voor altijd vader en moeder.

Wij bieden individuele gesprekken voor u en uw eventuele partner.

Ongewenst kinderloos

07167765

Verder zonder kinderen, hoe leer je omgaan met de onvervulde kinderwens, de reacties van de omgeving, je toekomstperspectief dat er totaal anders uit gaat zien. Soms lijkt het net alsof iedereen in uw omgeving zwanger is. U kunt tegen dingen aanlopen zoals het verschil van beleving tussen u en uw partner, seksuele problemen, omgaan met de omgeving waar men wel kinderen krijgt, het leren verwerken en integreren van dit ingrijpende verlies en de invulling en zingeving van uw toekomst zonder kinderen.

Het is belangrijk dat u er over praat, met mensen die dichtbij staan of met een hulpverlener. Wij kunnen u daarbij helpen, dit kan met gesprekken maar kan ook in groepsverband, het kan heel prettig zijn om met anderen te praten met soortgelijke situatie die precies begrijpen wat u voelt, aan wie u eigenlijk niets hoeft uit te leggen. Herkenning en erkenning is belangrijk bij het verwerken.

Als zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt:

Zwanger worden en kinderen krijgen, fantastisch, maar zeker niet vanzelfsprekend:

Vanwege vruchtbaarheidsproblemen
Omdat u een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht
Omdat u alleenstaand bent
Of door een (erfelijke) ziekte.

 

Er komen steeds meer mogelijkheden om nu of in de toekomst zwanger te worden. Zo is het mogelijk om eicellen, zaadcellen en embryo’s te doneren, of eicellen, zaadcellen en embryo’s in te vriezen om zo een zwangerschap nu of in de toekomst mogelijk te maken.

Welke mogelijkheden zijn geschikt? Welke consequenties heeft dit? Wij kunnen u samen met uw partner helpen bij het maken van een keuze die bij jullie past.