Op zoek naar familie

Bent u  geadopteerd of opgegroeid enkel bij uw moeder terwijl uw vader nooit in beeld is geweest? Gaat u op zoek en wat verwacht u daarvan? En hoe denken uw adoptieouders of uw moeder hierover?

Toen u klein was, was u er misschien nog niet zoveel mee bezig. In de puberteit begon het wellicht tot u door te dringen.  En nu u zelf een bepaalde verandering doormaakt, vraagt u zich misschien af: waarom kon mijn moeder niet voor me zorgen? Op wie lijk ik? Wie is mijn vader? Moet ik ze gaan zoeken? U bent misschien bezig met uw eigen identiteit of met vragen over uw afkomst. Een gesprek hierover kan u helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing om wel of juist niet te gaan zoeken. In geval u gaat zoeken is het prettig om in dit soms langdurige proces, waarbij er vaak van alles los gemaakt wordt, begeleid te worden door professionals die weten wat het betekent om door de onzekerheid te moeten gaan, te leven tussen hoop en angst en vooral om heel veel geduld te moeten opbrengen voor dat wat nog onzeker is.

Maar het kan ook zijn dat u ervoor kiest om niet te gaan zoeken. U zult zich dan moeten richten op het accepteren van de situatie zoals die is, om verder te kunnen met uw leven zonder duidelijkheid over uw afstamming of achtergrond te hebben. Professionele hulp hierbij kan helpen.

Rootsreizen:

Overweegt u een rootsreis of heeft u die al gepland? Een rootsreis kan veel losmaken. Het kan een succesvolle reis worden waarbij u veel antwoorden krijgt op uw vragen, maar het kan ook zijn dat u terugkeert met meer vragen dan u al had, of met teleurstellingen. Misschien ontmoet u uw biologische ouder(s) en dit kan goed verlopen, maar ook in een teleurstelling uitlopen en niet in de verste verte lijken op dat wat u had gehoopt, waar u jaren over hebt gedroomd. Het goed voorbereiden  van een rootsreis is essentieel. Bij ons kunt u uw reis psychisch voorbereiden en kijken we samen met u naar uw verwachtingen. Ook na uw rootsreis zijn wij beschikbaar om samen met u te kijken wat het met u gedaan heeft en hoe het verlopen  is. We bespreken met u hoe u eventueel gelegd contact met familie verder kunt vormgeven of als u veel teleurstelling hebt meegemaakt, kijken we samen hoe u dit een plek kunt geven. Zoeken naar familie is al een heel proces, maar na een eventuele ontmoeting begint het verwerkingsproces vaak pas echt. Vaak is dit een complex proces waarbij loyaliteit een grote rol kan spelen.

Bent u een KID-kind?

Het kan zijn dat u als KID-kind (donorkind) op een bepaald moment in uw leven vragen heeft over uw biologische herkomst. Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om te weten wie hun biologische vader is, dit is voor KID-kinderen helemaal niet zo ‘gewoon’. Dit kan vragen bij u oproepen.

Ieder KID-kind gaat hier op zijn of haar eigen manier mee om. Het ene donorkind heeft genoeg aan wat achtergrondinformatie,  een ander donorkind wil juist graag weten wie de donor is en deze in sommige gevallen zelfs ontmoeten. Wij werken vanuit onze praktijk samen met de Fiom en bieden u begeleiding.